ρεθυμνο φορτετζα - Casa Moazzo Suites & Apartments Rethymno

Φορτέτζα, έμβλημα της κρητικής πόλης

Στα βόρεια της πόλης του Ρεθύμνου υψώνεται αγέρωχο το βενετσιάνικο φρούριο γνωστό ως Φορτέτζα, κυματοθραύστης ανά τους αιώνες των επιθέσεων από τη θάλασσα και καταφύγιο των κατοίκων σε περίπτωση πολιορκίας.

Σήμα κατατεθέν του Ρεθύμνου, η Φορτέτζα αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης. Κτισμένη στα τέλη του 16ου αι. για την ενίσχυση της άμυνας της πόλης, δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου και συμπληρώνει την εικόνα της απαράμιλλης γοητείας που ασκεί το Ρέθυμνο στους επισκέπτες. Η περιήγηση στο κάστρο είναι ταυτόχρονα μια περιήγηση στο χρόνο, ένα ταξίδι στην εποχή της Ενετοκρατίας. Εισέρχεται κανείς στη Φορτέτζα από τη μνημειώδη ανατολική (κεντρική) πύλη και μέσω μιας στοάς βρίσκεται στο εσωτερικό του αντικρίζοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. Προμαχώνες με πολεμίστρες, πυριτιδαποθήκες και δεξαμενές νερού, αποθήκες για τη φύλαξη των τροφίμων, ιδανικά αποκατεστημένοι, προδιαθέτουν για τον πολεμικό χαρακτήρα της Φορτέτζας και μαρτυρούν τη μελετημένη οργάνωση του χώρου. Στον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου είναι καταπληκτική η θέα προς το ενετικό λιμάνι και την πόλη του Ρεθύμνου.

Βέβαια, η Φορτέτζα ήταν παράλληλα το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Ρεθύμνου• στην «πλατεία» του κάστρου μπορεί κανείς να δει το Palazzo Pubblico, δηλαδή την κατοικία του Ρέκτορα (διοικητής της πόλης), και την οικία των Συμβούλων, όπου κατοικούσε ο ένας από τους δύο Συμβούλους του Ρεθύμνου, ενώ ο άλλος παρέμενε κάτω στην πόλη για την επιτήρηση της τάξης. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το επισκοπικό μέγαρο και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί, καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου του Τριχινά.

Στον ανοικτό χώρο και ανατολικά έξω από το φρούριο βρίσκεται το πενταγωνικό οχυρό που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας προστάτευε την κεντρική πύλη της Φορτέτζας. Σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με σπουδαία ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ρεθύμνης.

Μια επίσκεψη στη Φορτέτζα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αφουγκραστεί τη φωνή του παρελθόντος, να περιπλανηθεί σε μονοπάτια φορτωμένα με ιστορικές μνήμες, να γνωρίσει την πολυκύμαντη ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου…

Επισκεφτείτε το για να γίνετε και εσείς μέρος των αφηγήσεών του.

Πηγή: http://www.visitgreece.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο